marți, 9 ianuarie 2018
Iubirea crestina
Sf. Josemaria spune:
Unoeri ne referim la iubire ca si cum ar fi un impuls spre autosatisfactie sau un mijloc pentru exprimarea in mod egoist a personalitatii. Aceasta nu este iubire! Iubirea adevarata presupune a iesi din sine, a se darui! Iubirea aduce bucurie, insa este o bucurie care isi are radacinile in cruce. Cat timp suntem pe pamant si nu am ajuns la plinatatea vietii viitoare, nu putem avea iubire adevarata fara sacrificiu si durere. (Cristos este in trecere, 4)
Fiecare are propriul caracter, gusturi personale, atitudini... si defecte. Insa avem si calitati si, pentru acestea, si pentru multe altele, oricine poate fi iubit. Este posibil sa traim fericiti impreuna atunci cand toti incearca sa isi corecteze defectele si sa treaca cu vederea greselile celorlalti... Pe de alta parte, daca sotul si sotia scot in evidenta micile diferente si isi reproseaza reciproc defectele si greselile, pacea dispare si apare riscul distrugerii iubirii. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Esti o persoana buna in masura in care esti capabil sa vezi calitatile si virtutile celorlalti. De aceea, cand trebuie sa corectezi pe cineva, trebuie sa o faci cu caritate, la momentul potrivit, fara a umili... si fiind gata sa inveti din greselile pe care le corectezi, si sa progresezi. (The Forge, 455)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca Dzeu, Domnul nostru, sa ne elibereze de egoism si de tentatia de a considera casatoria drept mijloc de a ne satisface ambitiile egoiste, precum „dreptul de a fi fericit”! Sa constientizam aceasta tentatie care transforma casatoria intr-un instrument pentru a obtine satisfactii, placeri si vise personale, si sa pretuim casatoria pentru ceea ce este: chemare la iubire, iubire adevarata care – asa cum ne invata Isus – gaseste bucurie mai mare in a darui decat in a primi!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
Ca sa avem taria de a ne controla personalitatea, atitudinea, defectele (oricat de mici), placerea pentru confort si toate neajunsurile care impiedica interactiunea sociala! In acelasi timp, ne rugam sa dam dovada de intelegere si rabdare in fata greselilor celorlalti, si sa nu dramatizam aceste greseli sau sa le acordam prea mare importanta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.