miercuri, 6 septembrie 2017

Trimite departe gandurile negative


Este foarte usor sa recomanzi: "Nu mai gandi negativ, ci gandeste pozitiv!". Important este sa cunosti mai intai demersul de prevenire sau, in functie de caz, de "curatare" a gandurilor negre, daca le ai. Apoi, totul va decurge de la sine si, bineinteles, iti va fi mult mai usor sa gandesti pozitiv. Iata care sunt pasii de urmat:

1. Nu te mai invinovati

Incearca sa nu te dezaprobi sau invinovatesti pentru lucruri care nu depind de tine sau sunt mai putin importante.

Daca ai in mod repetat o atitudine dezaprobatoare fata de tine insati, desconsiderandu-te din mai multe puncte de vedere, daca simtul autocritic isi spune cuvantul de exagerat de multe ori, vei ajunge in mod sigur descurajata, lipsita de elan, de placerea de a te relaxa si chiar de a mai iubi.

Practic, nu are importanta pentru ce anume te invinovatesti: ca nu ai fost promovata, nu esti multumita de cum arati, ca nu ai castigat concursul de frumusete sau chiar, culmea, ca cineva a uitat sa-ti dea "Buna ziua"!

Daca te invinovatesti tot timpul si nu-ti mai iei gandul de la acest subiect, te vei simti prost dispusa si in mod sigur vei fi abatuta mult timp. Aceasta stare nu este foarte grea, dar ar putea sa-ti strice o seara placuta, o petrecere sau o vizita, sau sa-i intristeze pe cei din jurul tau.

Daca ajungi sa te invinovatesti indeajuns de mult, adica te gandesti tot timpul la nerealizari, te vei simti tot mai tulburata si uneori iti va veni chiar sa plangi, vei deveni tacuta si mahnita.

2. Nu te mai compatimi

Sa nu-ti plangi singura de mila atunci cand nu esti tratata cum se cuvine, deoarece nu vei mai scapa usor de gandurile negre. Incearca sa nu te infatisezi celorlalti cu o fata trista, pentru ca in mod sigur le vei starni compatimirea si acest lucru te va afecta mai mult.

Incearca sa te convingi ca lumea nu iti datoreaza tie toate cele necesare existentei, pentru a nu constata, in anumite situatii, ce nedreapta este viata.

Nu te astepta ca intotdeauna bunatatea ta sa fie rasplatita cu bunatate; lumea nu este un loc in care se traieste ca in puf. Va trebui sa te obisnuiesti cu gandul ca, de exemplu, daca ti se raspunde cu lipsa de amabilitate la atitudiunea ta plina de bunavointa, aceasta nu constituie o exceptie.

3. Nu te identifica prea mult cu necazurile altora

Unul dintre cele mai serioase motive pentru care compasiunea este foarte raspandita este faptul ca a nu suferi alaturi de cel aflat in situatie poate fi interpretat ca o lipsa de bun simt si chiar cruzime. Ai putea fi taxata, de asemenea, drept indiferenta sau nepasatoare.

Incearca sa privesti dinafara, fara sa te implici prea mult afectiv; de exemplu, o persoana careia i-a ars casa, o persoana careia i-a murit o ruda apropiata, deoarece vei ajunge la o stare de suferinta adanca si chinuitoare, indiferent de motivul care a provocat-o.

Poti deveni demoralizata si prost dispusa atunci cand compatimesti prea mult o persoana.
Consider ca acestea ar putea fi cele trei motive mai importante care te-ar putea "intoarce pe dos", gandurile negative punand astfel stapanire asupra existentei tale. De aceea este foarte important sa nu dai ocazia sa ti se provoace tulburari sufletesti.

Ocoleste, pe cat posibil, aceste trei motive importante. Astfel, vei lasa loc gandirii pozitive si vei putea trece, in consecinta, mai usor peste unele aspecte nedorite sau neasteptate ale propriei existente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.