sâmbătă, 6 decembrie 2014

Secretele ingerilor


Îngeri păzitori, Spirite protectoare, familiale sau simpatice

1.Există spirite care se ataşează de un individ în mod deosebit pentru a-l proteja?
„Da, fratele spiritual; ceea ce voi numiţi Spiritul sau geniul bun”.


2.Ce trebuie să se înţeleagă prin înger păzitor?

„Spiritul protector de un ordin elevat”.
 

3.Care este misiunea Spiritului protector?
„Aceea a unui părinte fată de copiii săi: de a-şi conduce protejatul pe drumul cel bun,
de a-l ajuta prin sfaturile sale, de a-l consola în durerile sale, de a-i susţine curajul în încercările vieţii”.


4.Este Spiritul protector ataşat de individ încă de la naşterea sa?
„De la naştere până la moarte, şi adesea îl urmează după moarte În viaţa spiritistă, şi chiar în mai multe existenţe corporale, căci aceste existenţe sunt doar etape foarte scurte în raport cu viaţa Spiritului”.

5.Misiunea Spiritului protector este voluntară sau obligatorie?
„Spiritul este obligat să vegheze asupra voastră deoarece a acceptat această sarcină; însă lui îi aparţine alegerea fiinţelor care-i sunt simpatice. Pentru unele spirite este o plăcere, pentru altele o sarcină sau o datorie”.

6.Ataşându-se de o persoană, Spiritul renunţă să protejeze alţi indivizi?
„Nu, dar o face mai puţin exclusiv”.

7.Este Spiritul protector total ataşat fiinţei încredinţate spre pază?
„Se întâmplă adesea că anumite Spirite îşi părăsesc starea pentru a îndeplini diferite misiuni; însă atunci se face schimbul”.

8.Spiritul protector îşi abandonează câteodată protejatul când acesta este refractar la sfaturile sale? „Se îndepărtează atunci când vede că sfaturile sale sunt inutile şi când voinţa protejatului de a se supune influenţei Spiritelor inferioare este mai puternică. Dar nu îl abandonează în totalitate şi întotdeauna este gata să-l asculte; omul este deci cel ce
închide urechile. Spiritul revine de îndată ce este chemat”.
 

Există o doctrină ce ar trebui să-i convertească şi pe cei mai increduli prin farmecul şi blândeţea ei: cea a îngerilor păzitori. Să gândeşti că ai întotdeauna aproape de tinefiinţe care îţi sunt superioare, care sunt întotdeauna acolo pentru a te sfătui, a te susţine,pentru a te ajuta să urci muntele aspru al binelui, care sunt prieteni mai siguri şi maidevotaţi decât cele mai strânse legături ce se pot stabili pe acest pământ, nu este aceasta o idee foarte consolatoare? Aceste fiinţe sunt acolo din voinţa lui Dumnezeu; el este cel ce le-a aşezat aproape de voi, ele sunt acolo din dragoste faţă de el, şi ele îndeplinesc foarte aproape de voi o frumoasă, dar grea misiune. Da, în orice loc v-aţi afla, el va fi cu voi: închisorile, spitalele, locurile de desfrâu, singurătatea, nimic nu vă separă de acestprieten pe care nu-l puteţi vedea, dar de la care sufletul vostru simte cele mai plăcute impulsuri şi-i înţelege sfaturile înţelepte”.

9.„Cum de nu cunoaşteţi mai bine acest adevăr?
Acest prieten vă va ajuta în momentele de criză, vă va salva de spiritele rele!
Dar în marea zi, acest înger de bine vă va grăi: «Nu ţi-am spus acest lucru, şi tu nu l-ai făcut?
Nu ti-am arătat prăpastia, şi tu te-ai grăbit spre ea?
Nu te-am făcut să auzi în conştiinţa ta glasul adevărului, şi tu nu ai urmat decât sfaturile minciunii?»

Ah! întrebaţi-i pe îngerii voştri păzitori; stabiliţi între ei
şi voi această tandră intimitate ce domneşte între cei mai buni prieteni.
Nu vă gândiţi să le ascundeţi nimic, căci ei sunt ochiul lui Dumnezeu, şi nu-i puteţi înşela.

Reflectaţi la viitor; căutaţi să avansaţi în această viaţă, şi încercările vă vor fi mai scurte, existenţele voastre mai fericite.

Haideţi, oameni, curaj! Alungaţi departe de voi, o dată pentru totdeauna, prejudecăţile şi intenţiile ascunse; intraţi pe noua cale ce se deschide în faţa voastră! înaintaţi! înaintaţi!

Aveţi călăuze, urmaţi-le: ţelul nu vă poate scăpa, căci acest ţel este Dumnezeu însuşi”.

„Celor ce vor gândi că este imposibil unor Spirite cu adevărat elevate să se supună unei sarcini atât de laborioase şi de fiecare clipă, le vom spune că vom influenţa sufletele voastre chiar dacă ar fi împrăştiate în milioane de locuri. Pentru noi spaţiul nu înseamnă
nimic, şi trăind cu totul într-o altă lume, Spiritele noastre păstrează legătura cu al vostru.
Ne bucurăm de calităţi la care voi nici nu gândiţi, dar fiţi siguri că Dumnezeu nu ne-a impus o sarcină mai presus de forţele noastre, şi că el nu v-a abandonat pe pământ fără prieteni şi fără susţinători.
 

Fiecare înger păzitor are protejatul său asupra căruia veghează, aşa cum un tată veghează asupra copilului său, şi este fericit când îl vede pe drumul cel bun; el se întristează atunci când sfaturile sale nu sunt luate în seamă.
„Nu vă temeţi că ne obosiţi cu întrebările voastre;din contră, fiţi întotdeauna în legătură cu noi; veţi fi mai puternici şi mai fericiţi.
În asta constă aceste comunicări ale fiecărui om cu Spiritul său familiar care-i fac pe toţi oamenii mediumi, mediumi ignoraţi astăzi,
dar care se vor manifesta mai târziu şi se vor revărsa ca un ocean fără margini pentru a respinge incredulitatea şi ignoranţa.
Oameni instruiţi, instruiţi-i şi pe alţii;oameni de talent, ridicaţi-i pe fraţii voştri.Nici nu ştiţi ce operă împliniţi astfel; este cea a lui Christos, cea pe care Dumnezeu v-a impus-o.
De ce Dumnezeu v-a dat inteligenţa şi cunoaşterea, dacă nu pentru a le împărţi cu fraţii voştri,pentru a-i face să avanseze pe calea binelui şi a fericirii eterne?”
Doctrina cu privire la îngerii păzitori veghind asupra protejaţilor lor în ciuda distanţei ce separă lumile, nu are în ea nimic surprinzător. Din contră, ea este măreaţă şi sublimă.
Nu vedem pe pământ un tată veghindu-şi copilul, la orice depărtare s-ar afla şi ajutându-l cu sfaturile sale prin corespondentă?  

Ce ar fi deci de mirare că spiritele pot conduce pe cei luaţi sub protecţia lor,dintr-o lume în alta, de vreme ce pentru ele distanţa care separă lumile este mai mică decât cea care, pe pământ separă continentele?
Nu au ele în plus fluidul universal ce leagă toate lumile făcându-le solidare - vehicul uriaş pentru transmiterea gândurilor, aşa cum aerul este pentru noi vehiculul transmisiei sunetului? 

10.Spiritul care îşi abandonează protejatul nemaifacându-i bine, îi poate face rau?
„Spiritele bune nu fac niciodată rău; le lasă să facă pe cele care le iau locul; atunci voi acuzaţi soarta de nenorocirile care vă copleşesc, în timp ce de fapt este doar vina voastră”.

11.Spiritul protector îşi poate lăsa protejatul la discreţia unui spirit ce i-ar putea dori răul?
„Există o unire a Spiritelor rele pentru a neutraliza acţiunea celor bune; dar dacă protejatul doreşte, se va întoarce cu orice preţ la Spiritul său bun.
Spiritul bun găseşte poate bunăvoinţa de a ajuta în altă parte, va profita de aceasta aşteptându-şi întoarcerea alături de protejatul său”.

12.Când Spiritul protector îşi lasă protejatul să se rătăcească în viaţă, este o neputinţă din partea sa să lupte împotriva altor Spirite răuvoitoare?
„Nu datorită neputinţei, ci pentru că nu vrea; protejatul său iese din încercări mai întărit şi mai instruit; Spiritul îl asistă cu sfaturile sale prin gândurile bune sugerate, dar care, din păcate, nu sunt întotdeauna ascultate.

Ceea ce dă putere Spiritelor rele sunt numai orgoliul, slăbiciunea şi nepăsarea omului;puterea lor asupra voastră vine din aceea că voi nu le opuneţi rezistenţă”.

13.Este Spiritul protector în permanenţă alături de protejatul său? Nu există vreo circumstanţă când, fără a-l abandona, îl pierde din vedere?
„Există circumstanţe când prezenţa Spiritului protector lângă protejatul său nu este necesară”.

14.Vine un moment când spiritul nu mai are nevoie de un înger păzitor?
„Da, când a ajuns în starea de a se putea conduce singur, aşa cum soseşte un moment când şcolarul nu mai are nevoie de dascăl; dar nu se întâmplă pe pământul vostru”.


15.De ce acţiunea Spiritelor asupra existenţei noastre este ocultă, şi de ce, atunci când ne protejează, nu o fac într-un mod vizibil?„Dacă aţi conta pe sprijinul lor, nu aţi mai acţiona prin voi înşivă, şi Spiritul vostru  nu ar progresa. Pentru ca spiritul vostru să poată avansa, el are nevoie de experienţă şi trebuie adesea să o obţină pe speze proprii. El trebuie să acţioneze prin propriile puteri altfel ar fi ca un copil ce nu este lăsat să meargă singur. Acţiunea Spiritelor care vă vor binele este întotdeauna reglată în aşa fel încât să vă lase liberul arbitru, căci, dacă nu aţi avea responsabilitate, nu aţi avansa pe drumul care trebuie să vă conducă la Dumnezeu.
Omul, nevăzându-şi sprijinul, se bazează pe propriile forţe; ghidul său, totuşi, veghează asupra lui şi, din când în când, îl atenţionează asupra pericolului”.

16.Spiritul protector care reuşeşte să-şi îndrume protejatul pe calea cea bună resimte un bine oarecare pentru sine însuşi? „Este un merit de care se ţine cont, fie pentru propriul progres, fie pentru fericirea sa.
El e fericit când îşi vede grijile încununate de succes, triumfă aşa cum un învăţător triumfă la succesele elevului său”.

17.Dacă nu reuşeşte, este el responsabil?
„Nu, din moment ce a făcut tot ceea ce depindea de el”.


18.Spiritul protector care îşi vede protejatul urmând o cale greşită în ciuda tuturor sfaturile sale, încearcă din acest motiv o grijă?
Nu constituie aceasta o cauză de tulburare pentru fericirea sa?
„El se mâhneşte pentru erorile sale şi le regretă; dar această durere nu are neliniştile paternităţii pământene, deoarece el ştie că există remediu pentru rău, şi că ceea ce nu se face astăzi se va face mâine”.

19.Cum să-l invocăm dacă nu-l cunoaştem?„Daţi-i orice nume doriţi, numele unui Spirit superior pentru care aveţi simpatie sau veneraţie. Spiritul vostru protector va veni la acest apel, căci toate spiritele bune sunt fraţi şi se ajută între ele”.

20.Atunci când vom trece în viaţa spirituală, vom recunoaşte Spiritul nostru protector? „Da, căci adesea îl cunoaşteţi înainte de a fi încarnat”.


21.Putem avea mai multe Spirite protectoare?
„Fiecare om are întotdeauna Spirite simpatice mai mult sau mai puţin elevate care îl îndrăgesc şi se interesează de el, aşa cum are şi dintre cele care îl îndeamnă la rău”.
Spiritul protector, îngerul păzitor sau geniul bun, este cel care are misiunea de a-l urma pe om în viaţă şi a-l ajuta să progreseze.
Natura lui este întotdeauna superioară celei a protejatului său.
Spiritele familiale se ataşează anumitor persoane prin legături mai mult sau mai puţin durabile pentru a le fi utile în limita puterii lor adesea destul de mărginite.
Ele sunt bune, dar câteodată puţin avansate şi chiar puţin superficiale;se ocupă cu bucurie de detaliile vieţii intime şi nu acţionează decât la ordinul sau cu permisiunea Spiritelor protectoare.

22.Spiritele fiind atrase către indivizi prin simpatiile lor, sunt în mod egal atrase către reuniunile de indivizi pe motive deosebite?
„Spiritele merg de preferinţă acolo unde se află cei asemănători lor; acolo, ele se simt mai mulţumite şi mai sigure că sunt ascultate. Omul atrage spre sine Spiritele în raport cu tendinţele sale, fie că el trăieşte singur fie că formează o colectivitate: o societate, un oraş sau un popor.

23.Aglomerările de indivizi, cum sunt societăţile, oraşele, naţiunile au Spiritele lor protectoare speciale? „Da, căci aceste adunări sunt individualităţi colective ce merg spre un ţel comun şi au nevoie de o conducere superioară”.

24.Spiritele protectoare ale maselor sunt de o natură mai elevată decât cele care se ataşează de indivizi?
„Totul este relativ în nivelul de avansare atât al maselor cât şi al indivizilor”.

Fragment "Cartea spiritelor" de Allan Kardec

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.