Mandala creata de Carl Gustav Jung
Conform lui Susanne F. Fincher, terapeută prin artă si consilieră pentru vindecarea mentală, reintroducerea mandalei în gândirea occidentală se datorează lui Carl Gustav Jung, psihanalistul elvetian. În cursul explorărilor sale cu privire la legătura dintre inconstient si artă, Jung a observat motivul cercului apărând în mod spontan. Desenele cu reprezentări ale unor cercuri reflectau starea sa interioară din acele momente. Pentru că era familiarizat cu scrierile filosofice din India, a adoptat termenul de "mandala", descriind astfel desenele cu reprezentări ale unor cercuri, pe care el si pacientii lui le realizau.
Jung a explicat că nevoia de a desena mandale a apărut în timpul momentelor sale intense de dezvoltare personală. Aparitia lor indică faptul că la nivelul psihicului are loc o profundă reechilibrare.
Jung era convins că pictarea mandalelor personale îl face pe individ să actioneze integral asupra personalitătii. El mai afirma că atunci când sinele reuseste să se exprime prin desen, inconstientul răspunde determinând o atitudine de reverentă fată de viată. Când privim o mandala, ea ne armonizează forul interior, ne aduce liniste si pace, ne pune în echilibru, stimulează în noi idei creatoare, capabile să se orienteze spre un tel constructiv.
Mandala dr.Chopra
EU SUNT DINTODEAUNA TOT
CE ESTE UN MAESTRU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.