miercuri, 3 februarie 2016

Practicarea stapanirii mentale


Vreau sa impartasesc cu voi puterea mantrei.
Intr-un mod foarte simplu mantra poate sa fie folosita pentru a antrena mintea.
Cred ca trebuie sa intelegeti cu adevarat ce inseamna acest lucru.
Daca stati sa observati mintea, puteti sa constatati ca mintea voastra este imprastiata, si sunt sigur ca acest lucru se aplica tuturor, indiferent cat de avansati sunteti ca ganditori, sau indiferent cat control si stapanire credeti ca aveti asupra mintii. Multi dintre noi credem ca avem minti puternice, dar nu putem sa controlam mintea in mod puternic.
Pot sa existe situatii favorabile cand mintea este puternica, si pot exista momente cand puteti sa va controlati mintea in mod consecvent neconditionat?
Nu doar cand conditiile sunt favorabile, ci in orice situatie.
Cum puteti aduce mintea sub control?
Va vorbesc despre un exercitiu simplu pe care ar trebui sa putem sa il facem cu totii.
Daca aveti o unealta, in calitate de detinator sau de stapan al uneltei, o folositi exact pentru ceea ce vreti sa realizati, fie ca este vorba despre un simplu ciocan sau un ferastrau sau un burghiu sau orice alta unealta; daca puteti sa utilizati unealta si sa realizati obiectivul propus, atunci detineti controlul asupra puterii uneltei.
In esenta, mintea este o unealta, un instrument – un instrument al gandirii, un instrument al ratiunii, si acest instrument ne deosebeste pe noi oamenii de formele de viata inferioare. Asadar, a spune ca detineti controlul asupra mintii - inseamna ca trebuie sa aveti o putere foarte importanta. Intotdeauna pun sub semnul intrebarii.
Sistemul de Invatamant actual pentru faptul ca copiii nu sunt invatati cum sa isi controleze mintea, cum sa isi stapaneasca gandurile:
Suntem invatati ce sa gandim, nu cum sa gandim.
Asadar, cum putem invata sa detinem controlul asupra mintii?
Aceasta mantra ne spune cum sa facem lucrul acesta.
Incepeti aceasta practica simpla prin repetarea acestui cuvant impotriva tentatiei mintii de a se gandi la multe alte lucruri, si faceti acest lucru catva timp pentru a arata ca voi sunteti stapanul, nu mintea.
Mintea este obisnuita sa gandeasca, asa ca daca i se da prilejul, o va face in permanenta.
Chiar si cand visati gandurile sunt inca prezente acolo.
Ele dispar doar in timpul somnului profund.
Unii dintre noi nu cunosc bucuria de a avea o minte linistita.
O tehnica esentiala, simpla si eficienta este de a pastra doar un singur gand in minte timp de aproximativ 15 la 20 de minute.
Nu incercati sa aveti un gand lung, ci unul simplu.
Daca are semnificatie puternica, atunci este mai usor de practicat, iar daca o faceti pe o melodie de asemenea devine mai simplu.
Cand vreti sa invatati un copil o limba, puneti alfabetul sau cuvintele pe muzica si aceasta ajuta la memorarea foarte rapida. Aceasta stare va fi prezenta datorita ritmului melodiei.
Ce am constatat este ca desi o multime de oameni stau si asculta ceea ce le spun, cand vine vorba despre practica ei nu fac efectiv acest lucru.
Sa stai jos timp de 15 sau 20 de minute si sa te implici total, fara nici o urma de plictiseala, cu concentrare deplina, fiind complet in momentul prezent, pastrand in minte un singur gand care sa nu permita nici unui alt gand sa isi faca aparitia.
Aceasta practica este esentiala pentru dezvoltarea concentrarii. Iar daca sunteti ghidat de cineva care se afla complet in momentul prezent, cineva care si-a dezvoltat puterea mintii, cand acea fiinta va inspira sa repetati aceasta, veti constata ca intervine gratia si apoi devine din ce in ce mai usor pana cand , la un moment dat, veti ajunge sa stapaniti practica. Iar pe acele fiinte care pot sa va inspire in mod puternic sa faceti acest lucru le numim Guru, deoarece acea putere a Guru-lui se afla in interiorul lor.
Sanscrita este o limba pe care am iubit-o din momentul in care am auzIt-o.
Chiar si scriptura se numeste Devnaagiri, ceea ce inseamna scriptura divina.
Minunat in legatura cu limba sanscrita este faptul ca fiecare litera a alfabetului in limba sanscrita are o putere care ne influenteaza sufletul, energia noastra interioara, fiinta noastra interioara. In stiinta yoga se vorbeste despre acest lucru.
Cand aceste litere sunt combinate pentru a forma sunete foarte puternice cu o semnificatie profunda, se numesc mantre.
Mantrele va permit sa folositi aceasta tehnica pentru a tine mintea sub control si pentru a o face puternica.
Cand o mantra este scurta, cum este “Guru”, ea devine o mantra foarte puternica.
Puteti sa adaugati de asemenea “Om” la aceasta mantra, “Om” fiind considerat a fi sunetul primordial, si pe care noi il cantam in aceste zile. “Om” are multa putere si este in sine o mantra. Cand adaugati “Om” la o mantra, acesta ii confera mai multa putere. “Om” este adaugat la numeroase mantre, ca de exemplu “Om Guru”, “Guru Om”.
Si, daca doriti, puteti sa explorati acest cuvand bisilabic “Gu-ru”. Astfel, exista cateva optiuni pe care puteti sa le folositi cand patrundeti in practica stapanirii mintii.
Poate sa para simplu, dar daca repetati aceasta practica din nou, aceasta inseamna sa fiti complet dedicati timp de 15-20 de minute.
Acest lucru inseamna a fi complet in momentul prezent, stiind ca invatati sa stapaniti mintea.
Inseamna sa pastrati in minte un singur gand, care sa le excluda pe celelalte.
Si pastrati cuvantul Guru acolo inauntru: Guru, Guru, sau Om Guru, Om Guru.
Prin sunet primordial se intelege cel dintai sunet al creatiei.
Maestrul Sri Vasudeva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.