vineri, 11 noiembrie 2016

Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului


Sarbatoarea Sfantului Andrei este prevestitoarea ursitului pentre fetele tinere nemaritate. Se spune ca:

– Un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului.
– In alte parti se foloseste metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit.
– Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta in a privi un pahar cu apa neinceputa in care arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul caruia apare chipul ursitului.
– Tot pentru aflarea viitorului o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglinda din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.



– Ca sa-ti visezi ursitul trebuie sa-ti pui sub perna 41 de boabe de grau. Daca visezi pe cineva ca-ti ia graul, atunci sigur te vei marita.Tine minte figura caci acela e barbatul ursit.

Fețele care doresc să vadă în vis chipul celui iubit își pun busuioc sau 41 de boabe de grâu sub pernă în noaptea de 29 spre 30. „Voi, 41 de fire de grâu / Eu voi adormi / și voi hodini / Dar eu mă rog lui Dumnezeu / Să-mi trimită îngerul meu / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu” ( T. Pamfile – Sărbătorile de toamnă și Postul Crăciunului).

Dacă visezi că un bărbat îți va lua boabe din acest grâu, acel bărbat îți este ursitul și te va cere în căsătorie în curând.


– Noaptea inainte de culcare se pune sub pierna un pieptene si o oglinda, se spune ca ai sa-ti vezi ursitul.
– La fel se iau o pereche de ciorapi de a lui tata si sa-i pun sub perna, astfel imi voi visa marea iubire!!!Insa cel mai important e sa tineti minte ce ati visat noaptea!
– Se ia o farfurie cu apa, in ea se picura 2 picaturi de ceara, una esti tu iar a doua picatura este baiatul la care te gindesti. Ele se fugaresc prin apa, iar daca se unesc se spune ca o sa fiti impreuna.
– Fata de maritat prepara o “Turtuca de Andrei“, turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului.
– Curatati un mar astfel incit coaja sa sa fie cit mai lunga va intoarceti cu spatele spre usa, aruncati coaja si forma in care s-a aranjat coaja trebuie sa arate mai mult sau mai putin ca o litera, si aceste litere doamne shi domnisoare o sa fie literele cu care incep numele ursitilor.
– Tot pentru aflarea ursitului, dupa reteta clasica, incearca sa prepari coltunasi umpluti cu biletele pe care ai scris, in prealabil, numele mai multor baieti! Pune coltunasii la fiert, iar cand se ridica primul la suprafata apei scoate-l si rupe-l ca sa afli cine iti este ursitul!



In traditia populara se spune ca daca faci cruci la usi si la ferestre cu usturoi in seara care precede ziua Sfantului Andrei, te protejeaza impotriva “facaturilor”.

Iata ca vine si Sfantul Andrei! Iar daca esti nerabdatoare sa iti visezi ursitul acum ai ocazia!

Pune-ti sub perna in Ajunul Sarbatorii de Sfantul Andrei 41 de boabe de grau. Iar barbatul sortit tie iti va aparea in vis si iti va fura graul.

Daca uiti de boabele de grau. nu-i nimic!

Chiar in ziua de Sfantul Andrei coace o turta sarata si mananc-o inainte sa te bagi la somn. Din mosi-stramosi se spune ca ursitul iti va aparea in vis si iti va da sa bei apa.

Daca vrei sa scapi de blesteme ai nevoie de un pumn de sare grunjoasa si de noua boabe de grau.

Trebuie sa incalzesti sarea si sa o pui pe o placa din lemn de tei. Fa un cerc din boabe de grau imprejurul gramajoarei de sare incinsa.

Intinde mana deasupra sarii calde si rosteste de trei ori: "Ma eliberez de tot ceea ce este negativ in mine si in jurul meu si sa raman curat".


Pentru a te proteja de spiritele rele care iti pot bantui casa in noaptea Strigoilor (asa cum mai este cunoscuta noaptea de Sfantul Andrei) trebuie sa ungi tocurile usilor si ferestrelor cu doi catei de usturoi.

Fetele mai fac un colac din paine dospita, punand in mijlocul lui cate un catel de usturoi. Dus acasa, colacul este asezat intr-un loc calduros, unde este lasat vreme de o saptamana. Daca rasare usturoiul din mijlocul colacului, fata cunoaste ca va fi cu noroc. Daca nu rasare, fata se intristeaza si spune ca va fi lipsita de noroc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.