vineri, 5 ianuarie 2018

CELE TREI TIPURI DE FRUMUSEŢE AYURVEDA


Deşi fiecare fiinţă umană este unică în felul ei, există anumite trăsături comune care fac să fie definite anumite tipologii umane. În cadrul sistemului AYURVEDA sunt descrise trei tipologii umane principale, numite VATA, PITTA şi KAPHA. Tipologiile umane sunt descrise în cadrul sistemului AYURVEDA într-un mod foarte complex şi nuanţat, iar cunoaşterea acestora oferă nenumărate perspective practice de aplicare în aproape toate domeniile vieţii. Pentru femei, una dintre cele mai accesibile aplicaţii practice ale cunoaşterii acestei tipologii este identificarea tipului de frumuseţe care îi este specific fiecăreia şi a cărui cultivare o avantajează cel mai mult.

FRUMUSEŢEA FEMININĂ DE TIP VATA

Tipul „clasic” de frumseţe specific acestor femei este acela de „frumseţe suavă, eterată”.

Femeile cu această tipologie sunt, în mod natural, fără nici un efort, foarte suple sau chiar slabe. Înalte, cu picioarele şi braţele lungi, ele întrunesc toate criteriile cerute de moda actuală, care este orientată aproape exclusiv către această tipologie feminină. Pielea este fină, cu o transparenţă ce lasă adeseri să se vadă venele. În mod natural părul unei femei ce prezintă această tipologie este blond, de la nuanţele spicului de grâu, până la nuanţe de castaniu şi adseori este creţ sau ondulat, uneori este „rebel” şi greu de pieptănat.
Trăsăturile feţei nu sunt foarte regulate, pot să existe uşoare asimetrii, care conferă unei astfel de femei o notă aparte. Ochii sunt de culoare albastră, de la nuanţe de gri-cenuşiu, cu sclipiri de oţel, până la albastru adânc al cerului senin de vară. Sânii mici, umerii şi şoldurile înguste sunt compensate de lungimea braţelor şi picioarelor, ceea ce face ca adeseori aceste femei să aibă o alură adolescentină, chiar până la vârste înaintate. De altfel, acestor femei le este specifică o vioiciune tinerească, un dinamism care adeseori le face să pară neliniştite.
Mimica lor este foarte expresivă, le place să vorbească mult şi îşi însoţesc vorbirea de o gesticulaţie vie. Au o imaginaţie debordantă, sunt inteligente şi au înclinaţii artistice. Adeseori au o fire boemă, le place să călătorească mult şi să danseze. Leagă uşor prietenii şi sunt generoase.
În iubire sunt pline de neprevăzut, le place tot ceea ce este inedit şi nu se pot acomoda cu rutina. Lângă o astfel de femeie este foarte puţin probabil să te plictiseşti vreodată, dar nici nu poţi să îţi faci prea multe planuri. Sunt pline de fantezie, entuziasm, exuberante, afectuoase şi comunicative.
Viaţa alături de ele se aseamănă cu efervescenţa unei cupe de şampanie. Se detaşează uşor şi intră uşor într-o relaţie, dar nu sunt tipul de gospodină casnică şi nici nu au înclinaţii materne prea puternice. Totuşi, dacă au copii, îi vor creşte într-un spirit de mare libertate, camaraderesc şi vor fi mai degrabă prietenii copiilor lor, decât o autoritate maternă.
Cheltuiesc foarte uşor banii şi nu pun preţ decât pe „distracţia” pe care banii o pot oferi, nu pe valoarea lor în sine. Îndură foarte greu constrângerile, „orele fixe” şi programele rigide. Sunt capabile să mobilizeze şi să deschidă perspective noi nebănuite, să dea elan şi bucurie de a trăi.
Principalele calităţi feminine ale tipologiei VATA: graţie, supleţe, mobilitate, originalitate, veselie, entuziasm, comunicativitate, deschidere sufletească, inteligenţă, rafinament, gingăşie, optimism, spirit inovator, spirit de iniţiativă, imaginaţie creatoare

FRUMSEŢEA FEMININĂ DE TIP PITTA

Femeile cu acest tip de frumuseţe sunt seducătoarele prin excelenţă, amazoanele, fascinatoarele.
Trupul lor, de dimensiuni medii, este foarte bine proporţionat. Cu o musculatură armonios desenată, umerii rotunzi, braţe şi picioare cu o carnaţie fermă, dau o impresie de forţă suplă. Fesele sunt bine desenate, „ridicate” şi rotunde. Sânii sunt de dimensiuni medii, dar foarte frumos conturaţi şi fermi până la vârste înaintate. Talia este, de asemenea, foarte bine conturată, iar şoldurile sunt rotunde şi arcuite. Pielea este brună, măslinie sau albă cu nuanţe rozalii.
Chipul cu trăsături regulate, simetrice, cu nasul drept sau acvilin şi gura bine desenată, este de neuitat, se impregnează ca o medalie în mintea celui sedus. Părul natural roşcat, până la nuanţe de cărămiziu-castaniu, aruncă sclipiri bengaleze, care fac să pară şi mai adânc verdele ochilor fascinanţi. Ochii cu nuanţe de smarald au o strălucire care cucereşte şi adesori domină. Dau impresia că pătrund total şi subjugant în sufletul celui care îi priveşte.
Aspectul fizic al unei asemenea femei este foarte sugestiv pentru temperamentul ei. Fascinantă pentru ceilalţi, este ea însăşi fascinată de viaţă. Plină de pasiune, trezeşte la rândul ei pasiuni. Dinamică, înflăcărată, iubeşte viaţa şi îi place să trăiască intens. Este o luptătoare, chiar şi în iubire, şi adesori învinge într-un joc în care mereu sunt doi învingători.
Curajoasă, este foarte atrasă de aventură şi de necunoscut. Nu poate fi cucerită cu gesturi banale sau previzibile. Atunci când iubeşte o face cu un abandon care merge până la uitarea de sine şi arde ca o flacără dogorâtoare. Este capabilă să sacrifice totul într-o asemenea iubire şi să dăruiască totul, dar mare atenţie – nu este o joacă. Pentru că nu uită uşor şi este foarte exigentă. Trăieşte la cote mari şi solicită aceeaşi forţă. Foarte inteligentă, are o remarcabilă putere de observaţie, reacţii rapide şi o vorbire foarte elocventă.
Eficientă în acţiuni, cu simţ practic foarte bine dezvoltat şi îndrăzneaţă, este mai mereu „sigură pe situaţie”. Ştie ce vrea în viaţă şi alege întodeauna drumul cel mai scurt, care îi asigură succesul. Uneori poate opta pentru aventură, de dragul de a cuceri ceea ce pare de necucerit. Îi place tot ceea ce este frumos, strălucitor, îi plac bijuteriile şi hainele somptuoase. Cheltuieşte adeseori sume mari de bani într-o clipită pe ceva ce îi place foarte mult, fără să regrete.
Îi place ordinea şi este o mare admiratoare a creaţiilor practice ingenioase. Natura o reechilibrează profund şi îi place să facă sport în natură sau să privească peisaje mirifice. Atunci când optează pentru căsătorie (ceea ce nu se produce întotdeauna, fiindcă dorinţa ei de a se simţi liberă o poate face să prefere o relaţie „fără obligaţii”), este o mamă şi o soţie iubitoare, dar exigentă. Are o putere deosebită de a încuraja şi de a motiva.
Principalele calităţi feminine ale tipologiei PITTA: dinamism, erotism puternic, iubire intensă, transformatoare, curaj, încredere în sine, inteligenţă practică, elocvenţă, nonconformism


FRUMUSEŢEA FEMININĂ DE TIP KAPHA

Femeile care au o frumuseţe de tip KAPHA pot fi considerate însăşi simbolul feminităţii. Trăsăturile lor evocă feminitatea senzuală, pe cea maternă şi eternă. Acest tip de frumuseţe feminină nu mai este cultivat în prezent destul de mult, deşi exprimă cel mai bine trăsăturile autentic feminine. Este tipul feminităţii pline, îmbelşugate, cea plină de tandreţe şi iubire.

Corpul unei asemenea femei este bine clădit, cu o osatură fermă şi o carnaţie abundentă. Braţele şi picioarele sunt puternice şi pline, sânii mari, fesele bine dezvoltate. Pielea este albă, satinată, părul de culoare închisă, castaniu până la negru-albăstriu, cu fir gros, lucios, creşte foarte repede şi este foarte frumos. Tenul este „ca de lapte”, ochii mari, cu gene lungi, sunt lucioşi şi emană un magnetism calm, în care ai senzaţia că te scufunzi. Gura cu buze pline, senzuale, dinţi albi şi puternici. Chipul acestei femei emană o dulceaţă indescriptibilă. Vocea ei este profundă, cu inflexiuni tandre, vorbirea calmă şi domoală. Adeseori ea este tăcută. Devotată, iubitoare, plină de tandreţe, protectoare, tolerantă şi iertătoare, plină de înţelegere şi de răbdare, ea este o mamă şi o soţie minunată, care inspiră o încredere necondiţionată.
Foarte dăruită în iubire, se „aprinde” greu, dar apoi va iubi cu fidelitate chiar o viaţă întreagă. Capabilă de multe sacrificii atunci când este nevoie, ea este în mod obişnuit o iubitoare a plăcerilor vieţii. Se înconjoară de o ambianţă confortabilă şi foarte plăcută, îi place să gătească şi să aibă o casă foarte primitoare. Are un talent înnăscut de a te face „să te simţi în largul tău” şi de aceea atrage mulţi prieteni.
Este calmă, relaxată şi blândă. Iubeşte foarte mult copiii şi adeseori are mai mulţi. Este chibzuită şi prudentă, foloseşte banii cu măsură, mai ales pentru a-şi asigura confortul. Îi plac parfumurile, cosmeticele şi florile. Iubeşte muzica, literatura, are un veritabil cult al familiei şi al trecutului, este o păstrătoare a tradiţiei şi are un simţ religios înnăscut. Foarte afectuoasă, este uneori sentimentală, dar totodată are un puternic simţ al realităţii, care o face să rămână „cu picioaree pe pământ”.
Principalele calităţi feminine ale tipologiei KAPHA: vitalitate, senzualitate, afectivitate, tandreţe, bunătate, putere de a ierta, rezistenţă, forţă fizică şi mentală, stabilitate, fidelitate, toleranţă, profunzime sufletească.

                                                 de Aurora Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.