marți, 9 ianuarie 2018

Depasirea crizelor si a dificultatilor specifice vietii de familie, cu ajutorul lui Dzeu


Sf. Josemaria spune:
Oricine crede ca iubirea ia sfarsit odata cu aparitia grijilor si a dificultatilor inerente vietii are o idee foarte saraca despre casatorie – un sacrament, un ideal si o chemare. Chiar in aceste momente se dezvolta iubirea. Munti de griji si de probleme nu pot distruge iubirea adevarata pentru ca persoanele care se sacrifica una pentru cealalta cu generozitate se apropie si mai mult prin acest sacrificiu. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 91)
Trebuie sa invatam sa tacem, sa asteptam si sa ne exprimam in mod optimist. Cand sotul se pierde cu firea, este momentul ca sotia sa dea dovada de rabdare pana cand acesta isi recapata calmul si vice-versa. Daca exista iubire adevarata si dorinta puternica de a evolua, vor fi foarte rare momentele in care cei doi sa isi piarda calmul in acelasi timp. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Nu avem niciodata dreptate 100%. De fapt, se poate spune ca, in aceasta privinta, care de regula este foarte discutabila, cu cat suntem mai siguri ca avem dreptate, cu atat este mai putin probabil sa fie asa. Urmand acest rationament, este mai usor sa ne corectam ulterior si, daca este necesar, sa ne cerem iertare, cel mai bun mod de a pune capat unei dispute. Astfel, se reinstaureaza pacea si iubirea. (Conversatii cu Mons. Escrivá, 108)
Intentia A: pentru viata de familie
Ca sa fim capabili sa evitam, cu inima deschisa, criticile si cuvintele ofensatoare la adresa rudelor (socri, verisori etc.) si, in general, atitudinile, omisiunile sau cuvintele ce pot leza respectul de sine al celorlalti, cauzand rani deschise ce cu greu se pot vindeca!
Intentia B: pentru familiile aflate in dificultate
[Daca, din nefericire, deja a intervenit separarea]
Pentru ca sotul/sotia care sufera din cauza nedreptatii (tradare, lipsa iertarii sau neintelegere) sa realizeze ca trebuie sa se apropie mai mult ca oricand de Dzeu, intarit/a de harul divin si de indrumarea spirituala a preotului! Sa inteleaga ca Dzeu ii cere doua lucruri:
-    mai intai, sa se roage pentru a invinge resentimentele fata de sotia/sotul care a cauzat aceasta separare si sa nu renunte niciodata la miracolul unei impacari;
-    in al doilea rand, sa nu cada victima amaraciunii, sa se dedice copiilor cu un devotament nou, precum si operelor de caritate si apostolatului. Fie ca sotul/sotia care a condus la separare sa realizeze ca Dzeu ii cere umilinta de a se cai, de a cere iertare si de a repara, pe cat este posibil, raul facut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.