marți, 9 ianuarie 2018

Omenirea trebuie sa cinsteasca ingerii


Ingerii - Cine sunt ingerii? Numele de inger (evr. mal ak, gr. anghelos) nu este un nume care sa arate natura, ci functia. Acest nume inseamna „mesager". ingerii sunt „spirite destinate sa slujeasca, spirite trimise in misiune pentru binele acelora care trebuie sa mosteneasca mantuirea" (Evr 1,14).

Scapand perceperii si puterii noastre de intelegere obisnuita, ei constituie o lume misterioasa. Existenta lor nu constituie niciodata o problema in Biblie.

Ingerii sunt spirite pure, adica fiinte inzestrate cu inteligenta si vointa, nu au corp material, dar pot oricand sa apara in mod vizibil. Sunt deosebit de frumosi. intrec in desavarsire toate fapturile vazute. Sfantul Evanghelist Ioan, cazut in extaz, dupa cum descrie el insusi in cartea Apocalipsului, a vazut in fata sa un inger plin de maiestate si frumusete, pe care l-a crezut a fi chiar Dumnezeu si a fost gata sa-l adore. Insa ingerul i-a spus: „Vezi sa nu faci asta! Sunt si eu un slujitor impreuna cu tine si cu fratii tai care au marturia lui Isus. Lui Dumnezeu sa i te inchini" (Ap 19,10).

Asadar, daca astfel este frumusetea unui singur inger, cine poate sa exprime frumusetea miliardelor de fapturi nobile care umplu universul? Dumnezeu, printr-un singur act de vointa, a creat, mai inainte de oameni, o imensa varietate de ingeri, de aceeasi natura spirituala, dar care difera prin inteligenta, frumusete si putere.

Ei sunt impartiti in noua coruri si isi au numele dupa misiunea pe care o indeplinesc in fata lui Dumnezeu. Din Revelatia divina cunoastem si care sunt numele celor noua coruri:

1. Serafimii (cei incandescenti - Is 6,2),

2. Heruvimii (intelepciune imbelsugata, revarsata - Ez 10,1),

3. Tronurile (care poarta pe aripile lor tronul de marire al Celui Preainalt – Col 16,1).

4. Domniile (Col 1,16)- au in grija spatiul cosmic:stelele, planetele, galaxiile.

5. Virtutile (l Pt 3,22) - au in grija spatiul cosmic:stelele, planetele, galaxiile.

6. Puterile (Col 1,16) - au in grija spatiul cosmic:stelele, planetele, galaxiile.

7. Principatele (Col 1,16)-se ingrijesc de planeta noastra si de locuitorii ei.

8. Arhanghelii (ITes 4,16) -se ingrijesc de planeta noastra si de locuitorii ei.

9. Ingerii-se ingrijesc de planeta noastra si de locuitorii ei.

Ei au fost creati pentru a indeplini cu fidelitate ordinele lui Dumnezeu. Atunci cand au fost creati, ingerii nu au inteles misterul intruparii Fiului lui Dumnezeu, al patimirii si mortii sale pentru mantuirea oamenilor. Au fost pusi sa decida, printr-un act liber al vointei lor, daca sa accepte sau nu misterul. O parte dintre ei, in frunte cu Lucifer, cel mai frumos dintre ingeri, in orgoliul lor, au refuzat, voind sa fie ca Dumnezeu, adica atotstiutori, calitate pe care numai Cel Preainalt o are- si s-au schimbat in diavoli. Cealalta parte, a ingerilor ramasi fideli lui Dumnezeu, sunt condusi de voievodul lor, arhanghelul Mihail, care inseamna „Cine este ca Dumnezeu?".

Acelasi lucru s-a intamplat si cu primii oameni, care au fost ispititi tot de Lucifer. Si ei voiau sa fie ca Dumnezeu, iar aceasta greseala a lor va marca omenirea pana la sfarsitul lumii, insa nu in mod definitiv.

Dumnezeu a incredintat ingerilor buni ocrotirea Bisericii, a popoarelor, oraselor si a fiecarui suflet. De aceea, omenirea trebuie sa cinsteasca pe ingeri ca pe fratii lor mai mari si insotitorii lor in cer, sa le imite ascultarea, curatia si iubirea de Dumnezeu, dar mai ales trebuie sa respecte prezenta lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.