miercuri, 4 mai 2016

Legenda stelelor cazatoare



O legendă veche, moştenită din Antichitate, spune că trebuie să îţi pui o dorinţă imediat ce vezi o stea căzătoare, iar ea se va împlini. Legenda îşi are rădăcinile în scrierile astronomului grec Ptolemeu, care a trăit în secolul I înaintea erei noastre. Ptolemeu credea că zeii privesc uneori spre muritori, dând la o parte cortina cerului şi lăsând stelele să cadă pe Pământ. În acel moment, zeii erau mult mai atenţi la oameni şi le ascultau dorinţele. Aristotel credea şi el că stelele căzătoare sunt semne divine trimise oamenilor. Nu e de mirare că elenii venerau tot ce venea din universul zeilor. Rarele fragmente de meteoriţi găsite se păstrau cu sfinţenie în temple.

SUFLETELE DIN CER
Stelele căzătoare au avut de-a lungul istoriei numeroase semnificaţii şi simboluri. Miturile teutone spun că fiecare om are o stea în cer, care atârnă de firul destinului. Când viaţa se sfârşeşte, firul se rupe şi steaua cade pe pământ. Aceeaşi superstiţie o regăsim şi la noi în ţară. În vechime, românii credeau că sfinţii aprindeau în cer câte o lumânare ori de câte ori se năştea un suflet, iar steaua îi veghea spiritul de departe. La moartea lui, steaua se stingea şi cădea în adâncurile nopţii. Credinţa se păstrează şi acum, în pofida învăţăturilor creştine care condamnă misticismul.

Credinţa populară conform căreia astrele cad din cer persistă şi azi, în pofida progresului astronomic. Stelele căzătoare nu sunt însă stele, ci praf şi fragmente rămase de la formarea planetelor. Cele mai mari explodează şi lasă în urma lor dâre strălucitoare de lumină, cărora ne place să le spunem ploaie de stele. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.