Numeroase experienţe de hipnoză făcute de către psihologi renumiţi au dovedit faptul că subconştientul nu este în stare să facă selecţii sau comparaţii, deci nu poate raţiona. De nenumărate ori, practica a arătat că subconştientul acceptă orice sugestie, chiar falsă fiind şi reacţionează docil conform naturii acesteia.
Iată un exemplu ce ilustrează supunerea oarbă a subconştientului faţă de orice sugestie: dacă un hipnotizator foarte abil îi sugera unui subiect că este Napoleon Bonaparte sau chiar o pisică, ori un cîine, acesta îşi juca rolul în mod serios, cu o uimitoare exactitate.
Personalitatea sa se transforma radical pe moment, căci credea cu adevărat că este ceea ce hipnotizatorul îi sugera.
Un hipnotizator priceput poate sugera orice şi oricui: unui subiect îi poate sugera că are mîncărimi, altuia - că îi curge nasul, unui al treilea - că este o statuie de marmură şi unui al patrulea - că îngheaţă la o temperatură de sub 0 grade Celsius.
Fiecare din aceştia va reacţiona conform sugestiei ce i-a fost imprimată, total insensibil la ceea ce se petrece în jur sau care nu se potriveşte cu ideea sa.
Aceste exemple demonstrează în mod clar, că, există o diferenţă netă între conştiinţă,care raţionează şi subconştient, care este impersonal, nu are capacitatea de a alege şi ia drept bună orice idee care ajunge la acel nivel. De aceea, este foarte important să alegem cu atenţie doar gîndurile, ideile şi concepţiile benefice, armonioase şi să ne umplem astfel sufletul de bucuria armoniei universale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.