luni, 20 aprilie 2015

Scurt istoric al categoriilor de ingeri



Îngerii au fost cu noi din cele mai vechi timpuri. Ei apar ca zeități cu aripi în perioada antica egipteana, asiriana, persană, greacă și romană. Îngerii așa cum ii stim sunt elemente de credințe evreiești, islamice, zoroastriene  și creștine.

La sfarsitul secolul a 4-lea, Biserica Catolică clasifica îngerii în grupuri numite coruri și sunt împărțiti în triade:

Serafimii, Heruvimii, Tronurile
Domnii, virtuți, Puteri
Căpetenii, Arhangheli, Îngeri






Serafimi

Serafimii apar in cântecul de creație, "Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul oștirilor, tot pământul este plin de slava Lui!" Fiintele de Lumina pura, serafimii apar pentru om ca formă care arată cu 6 aripi și uneori cu 4 capete.

În ierarhia angelica Serafimul are rang 5 de 10 grade.

Serafimi sunt asociati cu șarpele, un simbol al artelor de vindecare. In medicina moderna, doi serpi sunt incolaciti în jurul "caduceului," o baghetă de vindecare care, în mitologia greacă antică, a fost în mâna lui Hermes, un mesager înaripat al zeilor.

Sataniel sau Adversarul, Luceafărul de dimineață, cel mai puternic dintre Serafimi, a devenit gelos pe creația favorita, omenirea lui Dumnezeu, și a primit pedeapsă severă a zeilor "de a fi refuzat de Dumnezeu".


un heruvim


Heruvimi

În ebraică și creștina heruvimi pazesc pomul vieții. În ebraică, "Kerub, '' cunoaștere," înseamna "cel care mijlocește."

În formă umană, apar cu 4 aripi, heruvimii sunt purtătorii tronului lui Dumnezeu.

Tronurile

Tronurile sunt Carele lui Dumnezeu și au apărut ca roțile de foc. Ezekiel (01:13 - 19) se referă la tronuri ca fiind cărbuni de foc în roți. Tronurile nu se aseamănă cu oamenii.

Unii împătimiți de OZN vedeau o egalitate între tronuri și observau ambarcațiuni in spațiul terestru și identificau reprezentările antice de sfere de foc pe cer cu nave spațiale.

Arhanghelii sunt cei mai cunoscuti din oastea cerească a îngerilor. Coranul islamului are patru Arhangheli Mihail și inclusiv pe Jibril (Gabriel). Credințele creștine și evreiești menționeaza pe Mihail, Gabriel, Uriel, Rafael. Arhanghelii sunt cunoscuti ca mesagerii lui Dumnezeu, care emit decrete divine. Ei comanda legiunile cerului.

Îngerii sunt cei mai aproape de umanitate. În persană, "angaros" înseamnă mesager, "Angelos"in  greacă înseamnă același lucru. Furnizeaza persoanelor îngerii păzitori.

Arhanghelul Mihail

Arhanghelul Mihail calcă în picioare diavolul în picioare într-un tablou 1676

Arhangheli

Mihail, cel mai faimos dintre toți îngerii, a aruncat pe Satan din cer.Mihail a fost asociat cu Sf. Gheorghe. Mihail apare în tradiția musulmană cu aripi de culoare verde smarald.

Unul dintre Manuscrisele de la Marea Moarta subliniaza ca Mihail, Prințul Luminii conduce armata cerească împotriva Prințului Întunericului.

Mihail va fi Îngerul Judecății de Apoi și a fost asociat cu cântarul de suflete, Anubis în religia Egiptului antic.

Mihail este cel mai puternic inger al lui Dumnezeu și în Evul Mediu a fost descris ca un dirijor de suflete.

Gabriel - Buna Vestire

Buna Vestire de John William Waterhouse, 1914

Gabriel (sau Jibril în credința islamică) este guvernatorul gradinii Eden. Jibril a dictat Coranul lui Mohamed și l-a condus pe Mohammed la cer.

Gabriel a anunțat venirea lui Isus Mariei și venirea lui Ioan Botezătorul, tatălui său, Zaharia.
 

Gabriel care va sufla intr-o trompeta la sfârșitul lumii,nu este menționat în Biblia ebraică.

Arhanghelul Rafael

Dintr-un tablou creat în anii 1600

Rafael este șeful Ordinului de virtuți și este asociat cu șarpele ca si capacitate de vindecare. Rafael a vindecat durerea de circumcizie a lui Avraam si piciorul lui Iacov, după ce s-a luptat cu un înger. Rafael se spune că a dat lui Noe o carte medicală și instrucțiuni cu privire la modul cum sa construiasca arca. Rafael este cunoscut ca Îngerul Științei și cunoasterii.Descris în pictura din dreapta cu un pește, Rafael a învățat pe Tobias cum să facă unguente si balsamuri din pește.

Înger langa Hristos în Grădina Ghetsemani


Pictura de Carl Heinrich Block la mijlocul secolului al 19-lea

Uriel este atât serafim și heruvim, este cunoscut ca Îngerul Pocăinței.El a fost  îngerul cu care s-a luptat Iacov. Uriel a fost identificat ca fiind heruvimul care păzește porțile Edenului cu o sabie de foc. El este, de asemenea, îngerul care a avertizat pe Noe despre venirea unui potop mare.

Remiel sau Jeremiel este Domnul sufletelor care conduce sufletele la Judecata și anunta viziuni adevărate.

Raziel este Îngerul Regiunilor secrete, unul misterios. Raziel a prezentat Cartea de cunoștințe a lui Adam, care a fost menționat în Cartea lui Enoh. Raziel dezvăluie cheile de la misterele universului și este șef al Tronurilor, asociat cu un foc strălucitor, alb.

Metatron furnizează o legătură directă între Dumnezeu și omenire, scribul ceresc care înregistrează acțiuni pământești.

Raquel a fost numit prietenul lui Dumnezeu care vegheaza asupra comportamentului de îngeri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.