vineri, 22 septembrie 2017

Cum vede un clarvazator ingerii (1)


Să adori îngerii Luminii, când toţi oamenii adoră faima şi bogăţiile, nu este uşor, dar cel mai dificil lucru dintre toate este de a gândi cum gândesc îngerii şi de a acţiona ca îngerii.

Descrieri foarte detaliate a lumilor celeşti şi a locuitorilor ei vom găsi în opera cea mai de seamă a lui Swedenborg, "Cer şi Infern".
În această lucrare sunt scrise multe lucruri despre îngeri şi una dintre primele informaţii pe care le primim este că aceste fiinţe au "o perfectă formă umană". De fapt, Swedenborg spune:"Aceste fiinţe de lumină au faţă, ochi, urechi, piept, braţe, mâini, şi picioare. Se văd unele pe altele, se înţeleg,conversează; deci într-un cuvânt nu le lipseşte nimic din ceea ce au oamenii, doar că nu prezintă un corp material." 

Clarvăzătorul suedez ajunge să comunice cu aceste fiinţe şi să le vadă: "sunt înconjurate de o lumină atât de puternică, mai puternică de zeci de ori decât lumina pe care o emană soarele când străluceşte cel mai intens." Şi în continuare precizează: "Omul nu poate să vadă îngerii cu ochii corpului său fizic, dar poate să-i vadă cu ochii săi spirituali, bineînţeles în măsura în care spiritul său este trezit şi participă la viaţa spirituală."

Îngerii în cer se găsesc la diferite nivele de perfecţiune, de înţelepciune, funcţie de intensitatea dragostei pe care o manifestă faţă de Dumnezeu. Îngerii din ceruri,după părerea lui Swedenborg, au haine strălucitoare, locuinţe magnifice, diferite ocupaţii şi trăiesc în societatea angelică, de fapt toţi cei care se aseamănă se atrag
atât în ceea ce priveşte binele cât şi răul.
Să vedem acum ce spune Swedenborg despre locuinţele îngerilor, modul în care se îmbracă şi despre activitatea lor; mă voi limita la notiţele misticului din lucrarea"Cer şi Infern": "Datorită faptului că şi îngerii sunt oameni (acei oameni deveniţi îngeri n.a.) şi relaţiile dintre ei putem spune că sunt asemănătoare relaţiilor dintre
oameni, bineînţeles cu diferenţa că relaţiile lor sunt cu mult mai frumoase şi tot ce este legat de ei este mult superior modului nostru obişnuit de a gândi, datorită faptului că sunt fiinţe superioare fiinţelor umane. 

De fapt, la fel cum înţelepciunea îngerilor este superioară înţelepciunii umane şi putem să spunem că are un nivel
foarte elevat, la fel se întâmplă cu tot ce e legat dc lumea lor, pentru că toate sunt corelate cu înţelepciunea lor.
Şi modul în care se îmbracă este strict corelat cu inteligenţa lor; în lumea îngerilor nu putem spune, deşi îmbrăcămintea este diferită, că unul are haine mai frumoase decât celălalt; îngerii cei mai evoluaţi au haine de culoarea focului, alţii le au strălucitoare ca lumina. Cei mai puţin evoluaţi au haine albe, fără strălucire, iar cei
şi mai puţin evoluaţi au haine de diferite culori. Cei din ierarhiile cele mai evoluate sunt goi; şi lucrurile sunt aşa pentru că aceste fiinţe personifică inocenţa - şi când o fiinţă este total inocentă şi pură nu mai are importanţă îmbrăcămintea.

"Swedenborg, care era în acelaşi timp cetăţean al Pământului şi al Ceruluia vizitat în timpul viziunilor sale regiunile celeste, iar ulterior a descris ceea ce a văzut:
"Am văzut în ceruri palate atât de magnifice încât nu pot fi descrise în cuvinte; la vârf străluceau ca şi cum ar fi fost din aur pur, iar la bază păreau din pietre preţioase. Aceste palate erau unul mai frumos decât altul, înăuntru ca şi în afară.
Apartamentele erau decorate într-o manieră de o frumuseţe greu de imaginat; şi aveau grădini de o frumuseţe paradisiacă unde totul era splendid, unii copacii aveau frunzele de argint şi unele fructe păreau din aur...
Îngerii spun că aceste frumuseţi şi altele în număr infinit care sunt şi mai extraordinare, sunt puse de Dumnezeu în faţa ochiilor lor, dar că acestea le bucură mai mult sufletul decât ochii, pentru că în fiecare din aceste lucruri frumoase ei văd perfecţiunea creaţiei divine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.