miercuri, 12 noiembrie 2014

Hipnoza pe intelesul tau


1. DEFINITII ALE HIPNOZEI


Hipnoza inca mai reprezinta un subiect tabu pentru unii, incitant pentru altii, iar pentru terapeuti un mod de tratare si relaxare a pacientilor.


Hipnoza a fost definita ca „o stare apropiata de un somn partial, provocata in mod artificial prin fixarea atentiei asupra unui obiect stralucitor si prin sugestie, stare in care subiectul ramane capabil sa asculte de unele ordine date de hipnotizator" (Sillamy, 1998, pag. 148).


Conform enciclopediei Wikipedia, hipnoza este o „stare mentala sau un set de atitudini indusa de cele mai multe ori de o procedura numita inductie hipnotica, compusa dintr-o serie de instructiuni si sugestii." (Enciclopedia Wikipedia, 2009)


 

Asociatia Americana de Psihologie a definit hipnoza in anul 1993 ca fiind „procedura in cadrul careia o persoana din domeniul sanatatii sau cercetarii sugereaza unui client, pacient sau subiect sa manifeste schimbari in senzatii, perceptii, ganduri sau comportament" (Enciclopedia Wikipedia, 2009).

In ceea ce priveste definirea hipnozei, exista doua obstacole: primul obstacol se refera la modul in care definim hipnoza, daca aceasta se face in functie de ceea ce face hipnotizatorul, ce face subiectul sau in functie de ceea ce fac amandoi. Cel de al doilea obstacol se refera la neintelegerile ce apar intre termenul de sugestibilitate sau sugestie si pe de alta parte starea de oboseala sau transa.


Heap si colaboratorii sai (Heap, 2006) au optat pentru o definitie a hipnozei care pune in special accentul pe comportament si pe intentiile hipnotizatorului decat pe raspunsul si experienta subiectului hipnotizat. Astfel, definitia lui Heap ar suna: „termenul de hipnoza denota din interactiunea dintre o persoana, hipnotizatorul, si o alta persoana, sau mai multe, subiectul, respectiv subiectii. In aceasta interactiune, hipnotizatorul tinde sa influenteze perceptiile, sentimentele, gandurile si comportamentul subiectului cerandu-i sa-si concentreze atentia asupra ideilor si imaginilor ce pot evoca efectele asteptate." (Heap, 2005-2006, pag.3)

Conform celor declarate de Heap, desi definitia nu specifica exact forma de comunicare a hipnotizatorului (sugestii), ea ofera dintr-un anumit punct de vedere proprietatile esentiale in ceea ce ar putea caracteriza o definitie adevarata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.