vineri, 7 noiembrie 2014

Teleportarea, visul omenirii va deveni realitate



Există cîteva metode ipotetice de a transporta materie dintr-un loc în altul fără a trece (a exista) fizic în spațiul dintre ele. Unele din metode sunt studiate serios de fizicieni, pe când altele există numai în fantezii.

O metodă propune teleportarea ca o transmitere de informație, care este folosită pentru a reconstrui precis obiectul ori organismul la locul de destinare. Folosirea acestei metode de teleportare ca transport pentru oameni are numeroase obstacole, tehnice și morale, de exemplu cum sa scanăm (înscriem) corpul uman, în special creierul, cu precizie suficientă și cu recrearea pe urmă a acestuia. Există problema, dacă in timpul scanării corpul uman se distruge, și copia sa se recreează, se poate oare continua el viața în mod normal? Se poate oare copia mintea (sufletul) uman?


Cei ce cred în supernatural pot nega copierea și recrearea sufletului, și vor considera această metodă murdară. Există însă alte metode de teleportare unde corpul uman se teleportează întreg, fară procedura de scanare și recreare. Corpul se aruncă în afara Universului, după ce se întoarce momentan în universul real, pentru că materia nu poate exista în afara universului real. Pentru că obiectul a dispărut dintr-un loc și a apărut în altul, fără a exista în spațiul dintre ele, această deplasare se poate numi teleportare, pentru că satisface definiția de teleportare.


Nu este clar, dacă duplicarea unei persoane necesită reproducera exactă a stării sale quantice, cu ajutorul teleportării cuantice, care distruge originalul, ori măsurările macroscopice sunt suficiente. În versiunea nedestructivă, orice act de teleportare creează o copie nouă a persoanei. Așa tehnologie ar avea aplicații ca medicina virtuală, unde manipulând datele stocate în mașină, s-ar putea scimba datele fizice ale persoanei.


Teleportarea dimensională este o metodă, descrisă des în povestirile fantastice și cărți comice. Metoda presupune existența mai multor Universuri, unde obiectul poate reintra în alt loc al Universului. Această metodă nu este luată în serios de comunitatea științifică, pentru că se socoate că mișcarea fizică a obiectelor nu este posibilă între diferite Universuri.


Altă formă de teleportare folosită în fantastica științifică și descrisă în seria de filme Terminator), The Fly (1986), Star Trek, etc. Se trimite obiectul prin Gaură de vierme sau fenomene similare, cu viteză mai mare decât viteza luminii, fără problemele legate de principiul de incertitudine a lui Werner Heisenberg sau interferențe de semnal. Ambele forme de teleportare descrise mai sus, sunt știute ca "Deplasări" sau "Tunele Topologice" (Scientific American).


Aceste metode de teleportare elimină multe neajunsuri, neacceptate de religie și filozofie, deoarece corpul originar se păstreză intact la teleportare și își poate continua existența.


Teleportarea psihică cu ajutorul puterii mentale, efectuată de persoane dotate, se numește p-Teleportare, "psihoportare", ori "jaunting"; numită așa după scriitorul fantast (Jaunte) ce a descoperit acest mod în Tiger! Tiger!, o povestire fantastică de Alfred Bester. Acest tip de teleportare se inscrie in domeniul paranormalului.


În literatura religioasă și occultă, teleportarea e o mișcare instantă de persoane dintr-un loc în altul, cu ajutorul miracolelor supernaturale ori forței psihice, dar nu a metodelor tehnologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.