sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Jules Verne, scriitor vizionar



Jules Verne a fost un scriitor extraordinar care a prezis viitorul științei in lume. Unele din inventiile sale au fost intai imaginate, apoi au fost inventate.. El a fost popular printre toate tipurile de cititori: bogați, săraci, tineri, bătrâni, oameni de știință, artiști și conducători. A scris peste 80 de cărți în mare parte înainte de 1900 și câteva din lucrurile pe care le descrie au fost: elicoptere, arme moderne, filme cu sunet, televizor și rachete.


In 1863 aeronautică a inceput cu zborul de masini, numite dirijabile. Jules a citit și studiat despre ele și a decis că ar fi mai bine să inventeze un balon care ar putea merge în sus și în jos pentru a prinde vântul. El a avut un prieten pe nume Felix Nadar, un scriitor, fotograf și sportiv care a împărtășit interesul său. Nadar vrut să zboare în Europa într-un balon. Pentru a strange bani el a construit un balon numit gigant pentru a atrage publicitatea. În acest moment publicul a fost interesat în Africa, unde s-au făcut noi descoperiri, cum ar fi Lacul Victoria. Jules a venitccu ideea unui balon care zboară deasupra Africa să-l exploreze. El a folosit toate cercetările sale despre Africa și cunoștințele sale despre zbor cu balonul în poveste. Acesta a fost numit Cinci săptămâni în balon și a fost refuzată de toți editorii, pentru că era prea științific și nu era interesant sau suficient de aventuros. Jules a vrut să ardă manuscrisul, dar Honorine, sotia l-a salvat.

Peter Hetzel a fost un editor specializat în cărți pentru tineri. Când Jules i-a dat manuscrisul, el i-a arătat cum să rescrie și să-l îmbunătățească. Această poveste despre o călătorie cu balonul peste Africa pentru a găsi sursa de Nil a avut un erou modern și a subliniat știința modernă. Terenul s-a mișcat rapid și a avut o mulțime de aventuri. Această carte a fost atât de populara încât a fost tradusa în alte limbi și Jules Verne s-a îmbogățit.

Jules Verne a continuat să scrie multe cărți importante, bazându-si romanele sale pe cele mai recente cunoștințe științifice și teoriile actuale despre pământ. Următorul sa călătorie extraordinară a fost Căpitanul Hatteras în 1864, în care nava "Înainte" a navigat pentru a descoperi Polul Nord. În același an, el a scris Călătorie spre centrul Pământului. Apoi a luat ceva timp liber să se bucure de averea lui, mergand la teatre, petreceri și având un timp foarte sociale. El s-a plictisit de această viață. Următoarea sa carte, De la Pământ la Lună a fost despre prima capsulă spațială din istorie. Continuarea a fost în jurul Lunii și au revenit oamenii în siguranță pe pământ. În 1869 el a scris 20.000 de leghe sub mări despre submarin "Nautilus", care a fost propulsat de energie electrică. (Bec electric venit unsprezece ani după carte.) În 1958 submarinul atomic american "Nautilus" a călătorit în gheața polară de la Pacific la Oceanul Atlantic. În timp ce la Paris, în 1870 Jules a văzut că Cooks Agenția de turism a susținut că ar fi putut merge în jurul lumii în 90 de zile, care i-a dat ideea pentru cartea sa cea mai populara vreodată, Intreaga lume în optzeci de zile.

Spre sfârșitul vieții sale Jules si-a dat seama ca tehnologia moderna ar putea fi periculoasa daca oamenii o folosesc neînțelept. În 1889 el a scris cu Michel (fiul său) Agenda unui jurnalist american în anul 2890. Este o poveste despre New York, în viitor, atunci când presa este puternica. Orasul are zgârie-nori imensi, trotuare rulante, TV-telefoane, mașini de aer și trenuri de aer. Există mașini de calculat electrice cum ar fi computere si publicitatea se face pe nori.



El a fost fondatorul science fiction modern și creatorul a numeroase inventii imaginare, care au devenit realitate. El a inspirat oameni de știință, exploratori și constructori, și continuă să încânte cititori din întreaga lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.