miercuri, 15 iunie 2016

Arta fericirii4



Acceptarea schimbării poate fi un factor important în reducerea în mare măsură a suferinţei pe care ne-o provocăm noi înşine. De atâtea şi atâtea ori, de exemplu, ne facem singuri să suferim refuzând sărenunţăm la trecut. Dacă ne definim imaginea pe care o avem despre noi înşine în funcţie de cum arătamodată sau în funcţie de ce puteam face pe vremuri şi nu mai putem face acum e destul de cert că nu vom fimai fericiţi odată cu vârsta. Uneori, cu cât mai mult ne cramponăm de ceva, cu atât mai grotescă şi mai distorsionată devine viaţa.E adevărat că acceptarea inevitabilităţii schimbării, ca principiu general, ne poate ajuta în multeprobleme, dar, dacă adoptăm un rol mai activ şi învăţăm în mod specific cât mai multe despreschimbările normale ale vieţii, ne vom scuti în şi mai mare măsură de anxietatea de zi cu zi, care neprovoacă atâtea necazuri.

Capacitatea de a ne schimba perspectiva poate fi unul dintre cele mai puternice şi eficiente instrumentepe care le avem la îndemână ca să facem faţă problemelor de zi cu zi. Dalai Lama explica:„Capacitatea de a privi evenimentele din mai multe perspective ne poate fi de mare ajutor. Practicând-o, putem folosi anumite experienţe, anumite tragedii pentru a ne dezvolta calmul mintal. Trebuie să înţelegem că orice fenomen, orice eveniment are mai multe aspecte. Totul e relativ. 
De multe ori, când apar probleme, perspectiva noastră pare să se îngusteze. Ne concentrăm toatăatenţia pe îngrijorare, poate avem impresia că suntem singurii care trec prin aşa ceva. De aici poateapărea un fel de egocentrism care riscă să dea problemei proporţii uriaşe. În astfel de situaţii cred că neajută întotdeauna să privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă – astfel ne putem da seama, deexemplu, că mulţi oameni au mai trecut prin experienţe ca ale noastre, dacă nu mai rele. Schimbarea deperspectivă ne poate ajuta chiar şi când suferim de o boală sau avem dureri. Bineînţeles, când apare durerea, de obicei e foarte greu să practici chiar atunci meditaţia formală pentru a-ţi calma mintea. Dar,dacă poţi face comparaţii, dacă-ţi poţi privi situaţia din altă perspectivă, se întâmplă totuşi ceva. Dacănu priveşti decât evenimentul acela, pare tot mai mare şi mai mare. Dacă te concentrezi prea atent, preaintens pe o problemă, atunci când apare, ţi se va părea incontrolabilă. Dar, dacă compari evenimentul cualtul mai important, dacă priveşti problema de la distanţă, atunci îţi pare mai mică şi mai puţinapăsătoare“



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.