duminică, 19 iunie 2016

Cum se vindeca anxietatea ...


Ca antidoturi împotriva anxietăţii, Dalai Lama oferă două soluţii, care acţionează fiecare la un nivel diferit. Primul antidot presupune combaterea activă a analizării obsesive a fiecărei situaţii şi a îngrijorării aplicând repetat un gând contracarant:

Dacă problema are o soluţie, nu are rost să mă îngrijorez. Dacă nu are nici o soluţie, iarăşi nu are rost să mă îngrijorez.

Al doilea e un remediu cu spectru mai larg. Presupune transformarea motivaţiei interioare aindividului. Între perspectiva lui Dalai Lama asupra motivaţiei umane şi cea a ştiinţei şi psihologieioccidentale există un contrast interesant. După cum am mai spus, cercetătorii care au studiat motivaţia umană au analizat motivele obişnuite – atât nevoile şi impulsurile instinctive, cât şi pe cele dobândite. La nivelul acesta, Dalai Lama s-a concentrat pe dezvoltarea şi folosirea impulsurilor dobândite pentru sporirea „entuziasmului şi hotărârii“ individului. În unele privinţe, metoda lui seamănă cu cea a mulţi„experţi motivaţionali“ convenţionali din Occident, care încearcă să ne alimenteze entuziasmul şi hotărârea de a ne atinge scopurile. Diferenţa este însă că Dalai Lama caută să întărească hotărârea şi entuziasmul pentru comportamente mai adecvate şi pentru eliminarea trăsăturilor mintale negative, şi nu pune accentul pe obţinerea succesului material, reprezentat prin bani sau putere. Poate cea mai izbitoare diferenţă este aceea că, în timp ce „vorbitorii motivaţionali“ aţâţă cu zel flacăra motivelor
deja existente pentru care ne dorim succesul material, iar teoreticienii occidentali se preocupă de categorisirea motivaţiilor umane standard, Dalai Lama e interesat de motivaţia umană în primul rând din perspectiva remodelării şi schimbării motivaţiei fundamentale către o formă bazată pe compasiune şi bunătate.În sistemul de antrenare a minţii şi de obţinere a fericirii al lui Dalai Lama, cu cât ne apropiem mai mult de o motivaţie altruistă, cu atât mai puţin vulnerabili suntem la împrejurările care provoacă anxietate, fie ele şi extreme.

Dar acelaşi principiu se poate aplica şi la scară mai mică, chiar dacă motivaţia noastră nu este chiar complet altruistă. Dacă ne detaşăm puţin şi avem grijă să nu vrem rău nimănui şi să ne menţinem o motivaţie sinceră, ne putem reduce anxietatea în situaţiile de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.