miercuri, 15 iunie 2016

Cum depasim momentele grele ale vietii ?



Găsirea unui sens în suferinţă e o metodă puternică de a face faţă chiar şi celor mai grele momente ale vieţii. Dar nu e uşor să descoperim un sens al propriei suferinţe. De multe ori, suferinţa pare să apară la întâmplare, fără criterii şi fără discriminare, complet lipsită de orice sens, cu atât mai puţin de un senscoerent sau pozitiv. Iar când ne aflăm în mijlocul durerii, ne concentrăm toată energia pe găsirea unei căi de scăpare. 

În perioadele de criză gravă, de tragedie, pare imposibil să reflectăm asupra vreunui sensaflat în spatele suferinţei. În astfel de momente, nu putem decât să încercăm să rezistăm. E firesc să neconsiderăm suferinţa lipsită de sens şi nedreaptă şi să ne întrebăm „De ce eu?“. Dar, din fericire, înperioadele relativ mai linişte dinainte sau de după experienţele dureroase putem reflecta asupra suferinţeişi putem încerca să învăţăm să-i înţelegem sensul. Iar timpul şi efortul investite în căutarea unui sens alsuferinţei vor da roade înzecite când vom da de necazuri. Dar, pentru a le culege roadele, trebuie săpornim în căutarea sensului cât lucrurile încă merg bine. Copacul cu rădăcini puternice rămâne înpicioare şi după cea mai furioasă furtună, dar rădăcinile nu pot să-i crească de-abia când apare furtuna laorizont.

Dar unde să începem căutarea acestui sens al suferinţei? Pentru mulţi ea începe cu tradiţia religioasă afiecăruia. Diferitele religii înţeleg în mod diferit sensul şi scopul suferinţei umane, dar toate religiileoferă strategii de reacţie la suferinţă, pe baza principiilor lor fundamentale. De exemplu, modelul budistşi cel hindus spun că suferinţa este rezultatul propriilor noastre acţiuni negative din trecut şi o consideră un catalizator pentru căutarea eliberării spirituale.

Pentru a învinge apatia aceasta şi pentru a ne cultiva hotărârea şi entuziasmul pentru depăşireacomportamentelor şi stărilor de spirit negative, cred, din nou, că cea mai eficientă metodă, dacă nusingura, este să fim conştienţi în mod constant de efectele distructive ale respectivului comportament. Va trebui să ne amintim în mod repetat de efectele acestea distinctive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.