Când te gândeşti, de ziua ta oamenii de obicei îţi spun „La mulţi ani“ şi „Felicitări de ziua ta!“,când de fapt ziua naşterii tale a fost şi ziua naşterii suferinţei tale. Dar nu spune nimeni „Felicitări de ziua suferinţei tale!“, a glumit el. Pentru a accepta faptul că suferinţa face parte din existenţa noastră de zi cu zi, putem începe cu examinarea factorilor care dau naştere de obicei senzaţiilor de nemulţumire şi nefericire mintală.
De exemplu, de obicei ne simţim fericiţi dacă noi sau cei apropiaţi nouă au parte de laudă, de prestigiu, de avere şi de alte lucruri plăcute.
Şi ne simţim nefericiţi şi nemulţumiţi dacă nu obţinem lucrurile acestea sau dacă are parte de ele rivalul nostru. Dar, dacă ne uităm la vieţile noastre de zi cu zi, vom vedea că de multe ori există o mulţime de factori şi condiţii care produc durere, suferinţă şi nemulţumiri, în timp ce cele care dau naştere bucuriei şi fericirii sunt, prin comparaţie, rare.
Trebuie să trecem prin asta, fie că ne place, fie că nu. Şi, de vreme ce aceasta e realitatea existenţei noastre, s-ar putea să fie nevoie să ne schimbăm atitudinea faţă de suferinţă.
Atitudinea noastră faţă de suferinţă devine foarte importantă, fiindcă de ea depinde modul cum facem faţă suferinţei când ne confruntăm cu ea.
Atitudinea noastră normală e una de aversiune intensă, de intoleranţă la durere şi suferinţă.
Dar,dacă ne putem schimba atitudinea, dacă putem adopta faţă de suferinţă o atitudine care să ne permită s-o tolerăm mai bine, ne va fi mult mai uşor să luptăm cu nefericirea, necazul şi nemulţumirea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.