duminică, 19 iunie 2016

Daca ne iubim, vom fi fericiti



Acelora dintre noi care suferă de povara urii de sine sau care cunosc pe cineva afectat de ea, reacţia lui li se va părea, poate, incredibil de naivă la prima vedere. Dar dacă o privim mai îndeaproape vom vedea că poartă în ea un adevăr pătrunzător. Iubirea e greu de definit; poate avea chiar mai multe definiţii. Dar una dintre definiţiile ei, poate cea mai pură şi mai exaltată iubire, este o dorinţă profundă, absolută şi necondiţionată ca o altă persoană să fie fericită – dorinţa sinceră ca celălalt să fie fericit chiar dacă ne face rău şi chiar dacă nu ne place cu adevărat omul în cauză. Nu încape îndoială că, în adâncul inimii, oricare dintre noi vrea să fie fericit.
 Aşadar, dacă ne bazăm definiţia iubirii pe dorinţa sinceră ca cineva să fie fericit înseamnă că fiecare dintre noi chiar se iubeşte pe sine – fiecare dintre noi îşi doreşte ca el însuşi să fie fericit.

Iată deci că se prea poate ca Dalai Lama să nu greşească în convingerea lui că orice om, în adâncul lui,se iubeşte, iar ideea aceasta ne sugerează un antidot puternic împotriva urii de sine: putem contracara direct gândurile dispreţuitoare la adresa noastră amintindu-ne că, oricât ne-ar displăcea unele dintre trăsăturile noastre, la bază ne dorim, cu toţii, să fim fericiţi, iar dorinţa aceasta vine dintr-o iubire profundă.



 — Din perspectiva budistă, a explicat el, starea de deprimare, de descurajare, e considerată un fel de extremă care pune piedici reale în calea paşilor necesari pentru atingerea scopului fiecăruia. Starea de ură de sine e şi mai extremă decât simpla descurajare, ceea ce poate fi foarte, foarte periculos.
Aşadar, cei care urmează învăţăturile budiste şi suferă de ură sau dispreţ de sine trebuie să evite să contemple natura marcată de suferinţă a existenţei noastre şi să se concentreze mai mult pe aspectele pozitive ale vieţii,cum ar fi aprecierea potenţialului enorm pe care îl avem fiecare, ca oameni. Meditând asupra ocaziilor şi calităţilor acestora potenţiale, vor reuşi să-şi vadă mai bine trăsăturile bune şi să aibă mai multă încredere în ei înşişi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.