În general, odată ce te afli într-o situaţie dificilă, nu-ţi poţi schimba atitudinea doar evocând un anume gând o dată sau de două ori.
Schimbarea se produce mai degrabă printr-un proces de învăţare, de antrenare şi de obişnuire cu noile puncte de vedere, care îţi dau puterea de a face faţă greutăţilor.
De fapt, duşmanul este o condiţie necesară pentru practicarea răbdării.
Fără acţiunea unui duşmannu există nici o posibilitate de manifestare a răbdării sau toleranţei. Prietenii, de obicei, nu ne pun la încercare şi nu ne dau ocazia să ne cultivăm răbdarea; doar duşmanii fac asta. Din punctul acesta devedere, îl putem deci considera pe duşmanul nostru drept un excelent învăţător şi îl putem respecta pentrucă ne oferă această ocazie preţioasă de a ne exersa răbdarea.Există pe lume o mulţime de oameni, dar interacţionăm cu un număr relativ mic, iar dintre aceştia şimai puţini ne cauzează probleme. Aşadar, când întâlnim o astfel de ocazie de a practica răbdarea şitoleranţa, trebuie s-o tratăm cu recunoştinţă. E rară. Aşa cum ne-am bucura dacă am găsi pe neaşteptate ocomoară în propria casă, trebuie să ne bucurăm şi să le fim recunoscători duşmanilor pentru că ne oferăaceastă ocazie preţioasă. Fiindcă, dacă reuşim să practicăm cu succes răbdarea şi toleranţa, factori esenţiali în contracararea emoţiilor negative, va fi mulţumită unei combinaţii între eforturile noastre şiocazia oferită de duşman.
Flexibilitatea minţii şi capacitatea de a ne schimba perspectiva au o relaţie bilaterală: cu ajutorul uneiminţi flexibile, agile, ne putem privi problemele dintr-o mulţime de unghiuri, iar încercarea conştientă dea ne examina problemele din mai multe perspective poate fi considerată, la rândul ei, o formă deantrenament pentru flexibilitatea minţii. În lumea în care trăim, încercarea de a ne dezvolta un mod degândire flexibil nu e doar un exerciţiu în care să se angajeze de plăcere intelectualii fără altă ocupaţie – de ea depinde, poate, supravieţuirea noastră. Chiar şi la scara evoluţiei, speciile care au supravieţuit şiau prosperat au fost cele mai flexibile, mai adaptabile la schimbările de mediu. În ziua de azi, viaţa ecaracterizată de schimbări bruşte, neaşteptate, uneori violente. O minte flexibilă ne poate ajuta să facemfaţă schimbărilor din jurul nostru. În acelaşi timp, ne poate susţine şi în conflictele lăuntrice, în situaţiilede necompatibilitate şi ambivalenţă. Dacă nu ne cultivăm flexibilitatea minţii, perspectiva noastră asupravieţii va deveni fragilă, iar relaţia noastră cu lumea va fi caracterizată de teamă. Dar privind viaţa înmod flexibil, maleabil, ne putem păstra stăpânirea de sine chiar şi în cele mai agitate şi tulburi condiţii.Prin efortul de a ne face mintea cât mai flexibilă, întărim rezistenţa spiritului uman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.